Post

Meludah Di Laman Rumah Allah

 السلام عليكم
 peace be upon you


Sudah sedari peringkat sebelum akhil baligh, kita telah didedahkan dengan adab menjaga kebersihan. tiada yang terkecuali melainkan orang gila. persoalannya, kenapa meludah?

 
"alah..ludah kan  sumbernya air. nanti diserap juga ke tanah. jadi sumber air untuk tumbuhan." 


Ok, terpulang..jika ianya adalah masjid/surau? alasan? pada pakcik, semua tu satu penghinaan terhadap rumah-Nya. Tak sengaja sekalipun, perlu membayar denda..tahu??


jangan ingat haji je kena bayar denda. meludah di laman rumah Allah pun kena denda juga !


tapi, dalam bentuk kifarat.Diriwayatkan daripada Abi Sa'id al-Khudri :


" Bahawa sesungguhnya Rasulullah SAW melihat kahak pada arah kiblat, maka Rasulullah SAW mengikis dengan batu kerikil, selepas itu baginda melarang seseorang itu berludah ke kanan atau ke arah hadapan, tetapi hendaklah berludah ke arah kiri atau di bawah tapak kaki kiri. "
kedengaran seperti tiada kaitan dengan laman & rumah Allah. Tapi, lihat dimana ludah itu diludah. rumah ibadat kan? halaman sekalipun, kebersihan, tetap menjadi sebahagian dari tuntutan Islam. Mengikut hadith yang diriwayatkan dari Anas RA yang bermaksud ;

" Rasulullah menyifatkannya sebagai suatu kesalahan bagi yang meludah dengan dikenakan kifarat. iaitu dengan menanam semula atau ditimbuskan ludahnyaitu dengan tanah. "Persoalan : kenapa tanah? dan tidak pula air?


sumber : sahih muslim, cetakan 2, juzu' 5 ( beirut ihya' al-Turath al-'Arabi,1972M )

.

12 comments

Post a Comment