Post

Tutorial Buat Entri Offline Tanpa Sambungan Internet

 السلام عليكم
 peace be upon you



Tutorial ni untuk sesiapa yang ada masalah :

1) nak jimat quota bb 
2) ada idea tapi nak karang sikit-sikit
3) takde internet..dsb... hehe~


fungisnya, kita boleh buat entry, preview rupa entry, edit, tanpa perlu sambungan internet yang tetap dikira quota bb tu.

Membuat entri offline,memerlukan perisian yang menyokong fungsi ini. perisian ini menyokong pelbagai akaun blog seperti wordpress, liveJournal dan blogspot. Entri ni, khusus untuk perisian Windows Live Writer. Caranya, mula-mula :

1) Download Windows Live Writer di >>SINI<<
2) Akan keluar beberapa option download. pilih option 'writer'
3) Siap download, buka applikasi tersebut 
4) Lihat pada Taskbar dibahagian atas


Kesemua fungsi untuk edit posting, masukkan link, gambar, dsb ada pada bahagian ini. dan fungsi untuk masukkan maklumat akaun blog, lihat bahagian kiri atas :



Blog account 


Untuk fungsi preview, edit posting, source, fungsinya terletak pada taskbar dibahagian bawah, kiri.


Fungsi 'publish posting' , terdapat pada bahagian tab atas, kiri.


Maklumat tambahan :


1) Kesemua posting yang dibuat dan save, disimpan dalam option 'open local draft.

2) post akan terus dimasukkan dalam blog tanpa perlu membuka sebarang internet browser.

3) Jika tamau publish, klik 'save' jer. boleh lihat kembali dalam option post draft in blog.

4) Perlu update theme template (ketika proses pra-pasang perisian ini) untuk memudahkan perisian ini mengenal pasti papran blog untuk memudahkan tiada berlaku error.

5) Untuk proses preview entry juga, memerlukan update theme template (jika belum dibuat ketika proses pra-pasang).

6) keywords (seperti fungsi 'label') boleh dimasukkan. lihat pada fungsi 'add new keywords'.


selamat mencuba ! boleh la lepas ni jimat quoate bb. ekeke~

.

14 comments

Post a Comment