Post

Sebab Google Delete Spam BLOG

 السلام عليكم
 peace be upon you



Penghujung tahun 2010 ni..boleh dikatakan cukup banyak blog-blog yang di-remove. macam-macam spekulasi.

Haih..tak reda lagi isu ni. Ok la. penerangan ringkas bagi isu backlink dalam komen (bukan untuk rujukan self hosted blog).  Google yang kini pemilik blogspot, delete (tak recover)  SPAM BLOG yang :


 Didapati melanggar syarat-syarat ( Peringatan penting ! ) :



Maksud ringkas, sekalipun mempunyai 'custom domain', blog yang menerima komen 'spam' (splogs) boleh dikenakan tindakan. asalkan ;

 
1)  
Setiap link  dan komen yang diterima dalam komen adalah berkaitan dengan isi entri (lihat contoh segmen encik ben )
 
2) 
Datang dari sumber asal link (pemilik link, adalah pengomen tu). 
 
3) 
Bukan sekadar link semata-mata (bebas larangan TOS, PP, CP)
 
4)  
Tak 'support' mana-mana link yang melanggar term pada (3)


Rujuk komen Blogspot Support Team :

klik untuk besarkan (tab baru)


 Dan depa suruh rujuk >>SINI<< juga untuk isu backlink tu

Itu jer yang perlu kita ambil tahu sebagai pengomen dan tukang approve komen (pemilik blog).


tak susah pun. kalau benda basic ni pun kantoi tak tau, sah-sah la kan masa daftar akaun google dan blogspot dulu, tak baca habis kan term depa??


kan? kan? KAN?  sebab depa dah banyak kali mention dalam bloggger help. SILA BACA term depa dan INGAT baik-baik..


tak puas hati / kurang jelas, boleh tanya kat nitecrusz @blogger support team. Dan jangan buat spekulasi yang bukan-bukan yer..


Blogger yang blognya tak boleh recover dah, sila guna servis :


Final Appeal Spreadsheet


P/S :  
ok,  saya buat entri ni, pasal baru jap tadi berjaya diberikan semula blog ni. alhamdulillah.. cuma false positive detection. eh!

3 kali yer blog ni kena review. huhu..tinggal lagi 2 blog yang depa sedang dalam proses final review.

.

8 comments

Post a Comment