Post

Ringankan Blog Dengan JQuerry Lebih Bagus Dari Buang Widget

 السلام عليكم
 peace be upon you

Blogger mana tamau blog dia ringan? Isu ni diikutkan, dah lama. Cuma la ni baru nak post.


Ok2, pakcik bukan seorang yang ada kaitan dengan jurusan IT mahupun komputer. Tapi sekurang-kurangnya maklumat pakcik ni, berguna untuk hangpa faham definisi blog ringan yang sebenar.

Tapi la ni, pakcik nak fokus kepada fungsi widget

Woot! sekalipun kamu dah buang widget tertentu, selagi kamu tak faham apa itu teknik coding, tiada bezanya. Kenapa? Ok, biar pakcik terangkan. Setiap kod skrip pada widget, template, dsb, ada kod  applikasi interaktif yang berbeza fungsi, dsb.

Widget yang selama ni ada dalam blog-blog tutorial, lebih kepada kod applikasi Javascript. Tapi, kod JQuerry/Ajax (Asynchronous Java and XML) lebih bagus darinya.

Kenapa? Kelebihan kod skrip JQuerry, data dapat di request tanpa perlu reload/ refresh. Dengan kata lain, penggunaan bandwith, loading transfer, lebih cepat antara client dan server.


Berbanding dengan Javascript, kod JQuerry hanya request dan hantar data yang diperlukan je, tanpa perlukan kesemua data keseluruhan widget.


Contoh? perasan tak fungsi 'Name' dan 'Website' pada shoutbox? dah tersedia data terdahulu yang kita isi walaupun berlainan blog kan? tapi pada bahagian 'Message', kosong. itulah ia.  ;)


Bagaimana mengenalpasti jenis kod widget Javascript dan JQuerry ni?

Javascript, mengandungi elemen yang menyusun data-data susunan 'membentuk' paparan dan elemen luaran seperti gambar dsb yang perlu didownload secara berasingan (skrip dan pautan elemen). contoh :
 


JQuerry pula, susunan elemen dan kandungan, telah tersedia susun dari server yang di upload. Elemen yang mudah dikesan, terdapat jenis fail .js  pada kod. Contoh :



Tapi perlu diingat. Ada pro dan kon. Attribute .js adalah antara yang mudah diserang oleh malware.



Dah tahu mudah kena serangan  malware , kenapa masih JQuerry? 


Yang ni bergantung kepada fungsi applikasi keselamatan internet masing-masing pada komputer, laptop, dsb. Yang penting, kerap update dan ambil tahu coding merbahaya dalam skrip.


Komputer dan laptop selamat, tapi bagaimana blog?? kena juga!

Dah tahu kena serang, buang mana yang perlu. Upload sekali lagi ke  fail hosting yang lebih selamat.  kalau takde, buat baru. malas tak malas je kan~


Tak faham tang mana-mana bahagian, jangan segan silu bertanya. kalau tamau, pergi google sendiri. tapi jangan nangis la kalau lagi tak faham.


ada salah silap info, maklumkan kat pakcik. dan jangan lupa, boleh rujuk kat pakcik ni juga untuk dapatkan keterangan lanjut. al maklum la. Bukan bidang pakcik. pakcik amik tahu mana yang berkenaan je.


Terpulang..Javascript atau Jquerry~

ok, tu je tips dari pakcik setakat ni. tido time.hehe~

.

23 comments

Post a Comment