Post

Formula Khas Mendapatkan Idea Untuk Entri

 السلام عليكم
 peace be upon you


Selalunya blogger disogokkan dengan tips-tips untuk menjadi blogger yang berjaya terutamanya dari enche 6 packs ketaq (boleh rujuk >>SINI<< )


Bila cite bab-bab cari idea untuk entri ni, beliau pun ada bagi tips. ha..ada~ dalam link tadi. pegi la cari..jangan malas~  =p


Memandangkan malam tadi kiroro mirae kata beliau ketandusan idea untuk dibuat entri, maka pakcik fikir formula ni, memang sangat sesuai untuk beliau dan hangpa yang baca ni, jadikan sebagai rujukan.

1)

∑Niat + Masa - √Pancaindera ÷ Harta benda x Pengalaman(∞) = Kejayaan + Usaha – Putus Asa(Kegagalan)
2)
Kejayaan ≠Putus Asa


ha?? macam mana nak mula??
Mari kita mulakan dengan..


Niat :


Tada ni, kompem macam otak tada arahan. macam koma. Ibarat solat. mai solat je tanpa niat. padahal tu solat subuh. dibuatnya 4 rakaat.. Maka sebelum nak mula mencari isu, kuatkan niat..Niat, penggerak utama usaha hangpa.




Masa :


Siapa ada 'masa' lebih dari 24 jam? kalau ada, pakcik nak 'beli' boleh? haha..Blogger mana yang tak 'korban' kan masa yang ada untuk menaip isi entri, cari idea semua tu?? blogger copy paste pun korbankan masa aa.. Point penting, komitmen. Pakcik? kurang komitmen. ada urusan yang lebih penting perlu dijaga. korban tu, maksudnya, manfaatkan.




Pancaindera :


Woot! sapa yang nak hidup dengan tiada pancaindera? tamau kan? ha! manfaatkan la. Ada mata, tengok sana sini.. Nampak kereta ferrari eksiden angkara langgar kereta mayat, kan boleh jadi isu. Kaki? ler..Pegi masjid, kebetulan ada ceramah. Dah dengar, catat la intipati ceramah. Tak susah kan?




Harta benda :


er..ni tengok la sapa yang ada aset lebih. ambil contoh la kamera hangpa. snap gambo. cantik. apa lagi, kongsi la. ambil contoh lagi. komputer, boleh buka internet. surf je mana-mana laman yang punya isu. ambil dan kupas isu tu ikut kreativiti sendiri. Jiran pengembara pakcik ada travelog. g la jenguk.




Pengalaman :


dah berapa lama hidup? takkan tada satu isu pun yang tada nilainya? rugi lah! isu cinta? katak hidup? minda seseorag takkan matang tanpa pengalaman. lain lah kalau hidup hang ibarat blogwalking dalam blog. Sekadar jerit hai, tada tinggal jejak kat komen. sia-sia..kan? free 1UV kepada blogger tu.

sebab tu  dibelakangnya, ada simbol infiniti. ada faham??




Kejayaan :


lepas siap berhempas pulas, ber-kreativiti bagai semua tu, hasilnya, wallawee!! mantap!! ok2. tu pun kalau isinya baguih. pakcik ambil masa sekitar 35 min je nak siapkan entri ni. uh...komitmen..




Usaha :


Hey!  belum habis lagi maa..dah siap entri, jangan malas promo entri dan blog sana sini. usaha la guna pakai button ping kat web agregator, kat faceboook, dsb. Pakcik? huh! jarang bebenor promo. rugi kan? haih...


point penting! ping entri ke web/ blog, dsb yang tinggi PR nya macam facebook, menaikkan lagi rating index PR blog hangpa. Macam mana? buat backlink dalam komen, dsb.




Putus Asa:


dah berusaha, entri (dan blog) masih tak mendapat sambutan?? cuba lagi !gigih la. buang rasa patah hati wekk wekk~ semua tu. nak berjaya, mulakan sekali lagi formula kat atas. kreatif? buat formula sendiri ;)


Ok, tamat sudah penjelasan formula. ia mungkin ada nilai. dan mungkin tak. bergantung kepada apa faham dan manfaatkan.

Suka entri dan blog pakcik, masukkan la pakcik dalam bloglistfollow? kurang minat. follow pun, belum tentu hang cek latest entri pakcik kat dashboard.


pakcik tak tengok siapa yang follow. Tapi pakcik tengok siapa yang ada nilai IDENTITI blog, dan pada komennnya macam MR. sejarah... 




Sesiapa yang masih belajar, amik formula untuk berjaya kat SINI


WOOT! WOOT!

.

16 comments

Post a Comment