Post

Tutorial Posting Entri Ketika Dasdboard Tak dapat Diakses (Blogspot Maintenance)

 السلام عليكم
 peace be upon you

Pakcik dah lama peram tutorial ni. Baru nak share. Hehe~ Tutorial ni penting masa dashboard blogspot tak boleh dibuka. 

Ingat lagi tak masa blogspot tak boleh diakses sebab nak servis? haa..ni antara jalan penyelesaiannya / countermeasures.




Step 1
Pegi kat dashboard akaun blog, klik pada button 'new post'.

Step 2
Salin url lengkap yang tertera pada url bar kat atas sekali tu, dan simpan.




pada url bar tersebut terdapat blog ID (nombor), copy-paste bulat-bulat.

Masa bila nak gunapakai tutorial ni?

Masa tak boleh nak buat posting. Caranya :
 
Step 3
masukkan url yang dah disalin pada step 2 tadi pada url bar, klik 'enter'.

Step 4,
page 'new post' akan keluar. posting seperti biasa. siap.



Bagi yang terlupa simpan url posting/hilang, boleh dapatkan url nya dari fungsi nuffnang analytic (kalau ada pasang iklan), pada bahagian referral. caranya :


Step 1 :

Cari referral dari http://www.blogger.com/  dan pada satu bahagian url tersebut, ada entiti ' blogID= ', salin nombor yang diberi selepas entiti blogID tersebut.

Step 2 :

masukkan url ' http://www.blogger.com/post-create.g?blogID= ' pada url bar pada internet browser dan diikuti dengan nombor yang dah disalin dari nuffnang referral step diatas ni.



p/s : 
Cara diatas hanya berkesan jika blogspot tak buat full maintenance. dan fungsi upload gambar juga bergantung kepada status maintenace.

p/s 2 :
cara terbaik selain dari fungsi posting mail2blogger yang kebiasaannya disable ketika maintenance. Fungsi mail2blogger boleh rujuk pada :

Dashboard--Settings--Email&Mobile--Posting Option.

P/S 3 :
Masih tak boleh? drop komen kat sini. pakcik tunjukkan caranya. tapi bagitau la dulu tang mana yang tak boleh tu ya~

.

8 comments

Post a Comment