Post

Teknologi Berus dan Putihkan Gigi Tanpa Ubat Gigi

 السلام عليكم
 peace be upon you

 Teknologi akhir zaman 


Saintis jepun kini bekerjasama dengan pengeluar barangan penjagaan gigi. teknologi ni takde guna dah ubat gigi call gate. idea ni datang dari kotak pemikiran Dr. Kunio Komiya sejak 15 tahun dulu

Nama bende ni, soladey-J3X. ada panel solar macam kat kakulator RM 50 tu. fungsi panel solar ni pada yang ingat2 lupa sains darjah 4 tu, sebagai modul penukar tenaga cahaya kepada tenaga elektrik. Menariknya kat sini elektron yang terhasil dari kuasa solar tu akan dihantar terus ke kepala berus gigi yang dilengkapi dengan berus semikonduktor titanium dioksida

konsep teorinya, elektron ni akan bertindakbalas dengan asid semulajadi dalam mulut ketika memberus. Makna kata, tindakbalas kimia yer. bukan elektrik dah. maunya kena renjatan elektrik kat mulut kalau ada litar pintas~


hasil tindakbalas kimia ni akan menguraikan plak dan membunuh bakteria( tolong yer~ bukan plak 'pula' ) plak ni rupanya,macam kat gambar bawah ni. yang warna kekuningan kat celah gigi tu.




sekarang, berus gigi akhir zaman ni baru keluar yang prototype oleh Shiken Inc. dan masih dalam proses pengujiian. dan ketika artikel ni saya taip, keputusan teori ni adalah positif (berkesan). 

belum pun dikeluarkan untuk kegunaan umum, teori dan teknologi nya sudah memenangi tempat pertama FDI World Dental Conference kat Dubai yang dekat jer dengan lokasi KAK LM~

produk ni hanya akan dipasarkan pada awal tahun depan. so, kalau hangpa jumpa ada jual kat mana-mana sebelum tu, semua tu produk tiruan. harganya sekitar 40 euros bersamaan dengan 4300 yen. tak tau la dipasarkan kat malaysia ke, tak.


senyum kambing :


berus gigi pun boleh menjimatkan duit. so, jangan malas berus gigi okey~ 
.

5 comments

Post a Comment