Post

Tazkirah Handphone

 السلام عليكم
 peace be upon you



adoi..apabila blogger hilang hangphone..
benda dah hilang, usaha sediakan yang baru..
segala apa yang dah berlaku, redha jer..jangan banyak mengeluh.
sampai tak makan jadinya gara-gara handphone


Handphone :

hilang handphone = tiada handphone
tiada handphone = tiada calling
tiada calling = tiada dating
Tiada  dating = tak boleh tumpu pada study
tak boleh tumpu pada study = gagal exam
gagal exam = tiada sijil/diploma/jazah/sarjana
tiada sijil/diploma/ijazah/sarjana = tiada kerja
tiada kerja = tiada gaji
tiada gaji = tiada duit
tiada duit = tiada makanan
tiada makanan = kurus
kurus = nampak tak comel
nampak tak comel = tiada cinta
tiada cinta = tiada perkahwinan
tiada perkahwinan = tiada anak
tiada anak =  kesunyian
kesunyian = fikiran serabut
fikiran serabut = sakit
sakit?
sakit sangat?

HA! BARU NAk ingat Allah???


Jangan gusar~
kalau tak berusaha, mana nak dapat semua kat atas tu.. yang penting, mesti ada niat yang kuat. kemudian berusaha..lepas tu tawakkal dan disudahi dengan redha kepada-Nya.. sekadar mengeluh, tiada gunanya ok~

Beringatlah kepada-Nya ok~
nescaya segala urusan kita didunia ni, dipermudahkan-Nya melainkan semua itu ujian dari-Nya..wallahu'alam.. Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita ok~

ingat! makanan itu sumber tenaga bagi kita untuk meneruskan ibadah kepada-Nya. bukan untuk meneruskan perkara yang sia-sia. waktu sihat banyak mengeluh,  nanti masa sakit dah mengaduh-aduh. baru nak ingat pada Allah..


p/s : urutan perkara berkaitan kat atas hanya perkaitan pemikiran sivil semata-mata. Ajaran Islam juga mahukan kita memahami tindakan yang sepatutnya kita lakukan. bukan sekadar menghitung perkaitan kemungkinan yang berlaku  dalam kehidupan..ingat mengingati..


.

6 comments

Post a Comment