Post

Santai Kosong : Kearkraban Fauna dan Kemanusiaan

 السلام عليكم
 peace be upon you
credit to : sitieloveaus.blogspot.com

Manusia bukan je bergantung kat manusia je. alam flora, fauna pun, tiap satu nya, ada konsep memberi dan menerima. haiwan dan tumbuhan, menjaga rantaian makanan untuk kita. Kita yang special ni.. diberikan akal. patutnya kita menjaga rantaian tersebut dari pupus.. ni terbalik.. kita huru harakan dunia ni tanpa kita sedar sebenarnya bakal memusnahkan kita sendiri..semuanya kerana nafsu keduniaan..haih..


Siyes sedih tengok beruang ni mundar mandi masa kerje dulu. cari makanan dalam ekosistem linkungan kawasan manusia..haiwan ada fitrahnya...jangan sampai fitrahnya berubah..dengan kata lain, manusia pula diburu..
adei..haiwan meneruskan fitrahnya dengan cuba melengkapkan keperluan asas hidupnya..misalnya tempat tinggal..kita yang sedia ada ni..jangan tamak..kesian ekosistem mereka terganggu..


Punca rantaian makanan haiwan dan tumbuhan, punca rantaian makanan kita juga..dipersia-siakan.. kita bukan macam kulat boleh menghasilkan makanan sendiri..


Telah timbul berbagai kerosakan dan bala’ bencana di darat dan di laut dengan sebab-sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia: (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan-perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)

Surah Ar-Ruum, ayat 41. 


Senyum kambing :


jangan sampai katak berumah dalam cengkerang, siput berumah dalam tempurung kelapa.

.

9 comments

Post a Comment