Post

InfoRenungan : Tetap 'Membazir' Walaupun 'Berjimat Cermat'.

 Sepanjang hari ni, banyak hal yang dah dilalui yang membuatkan diri ni berfikir sejenak.Di mana relevannya perkataan  berjimat tu dalam hidup?

Hampir semua tempat dalam dunia ni duk kalut laung "berjimat cermat ! ". Yang terbaru ni, Earth Hour. Berapa kerat ler yang betul2 faham? siyes cakap. Erti jimat ni besar maksud tersurat dan tersirat sebenarnya. korang je yang tak perasan. ekeke~


Straight to the point :

pembaziran ilmu -  belajar tinggi2, tapi kedekut ilmu, tak beramal?
pembaziran harta - bertimbun, habis ke melancong, sedekah jariah?
pembaziran ibadat - Beribadah kepada-Nya. dalam hati, tak ikhlas?
pembaziran hati - nasihat orang lain untuk jadi baik. Diri sendiri?
pembaziran tubuh badan - kerja keras. ibadah lain kepada-Nya?
pembaziran cinta - cinta sesama manusia. hak cinta kepada-Nya?
pembaziran akal - dok fikir pasal dunia je 24 jam. pasal akhirat?
pembaziran zikir - hari-hari berzikir. tapi selalu salah sebut?


Senyum kambing :
Ke mana perginya blogger kalau tak ke blog. 

. 

12 comments

Post a Comment