Post

Tutorial : Internet Slow? Selalu Disconnect? DO-IT-YOURSELF!


 As salam...


Tutorial ini disiarkan kerana nak membantu warga blogger mempunyai masalah kelajuan internet yang serius punya lembab

 
Straight to the point:

 Langkah 1 :

Pasangkan set kelangkapan internet(usb/LAN/bluetooh based modem) seperti biasa. dan mula aktifkan talian internet (online)

Langkah 2:

Pergi ke menu 'command prompt' (start>All programs>Accessories>Command Prompt dan klik padanya. contohnya seperti di bawah:

Langkah 3:

Akan  keluar 1 tetingkap command. Taipkan IPCONFIG dan tekan enter. akan terpapar maklumat mengenai sambungan internet kamu. pada menu tersebut, cari IP kamu. samaada ditulis sebagai IPv4 address atau  IP Address. Ip kamu berada di bahagian  bernombor yang paling atas sekali. lihat seperti contoh di bawah.

klik imej untuk besarkan

Langkah 4:

Salin bulat-bulat no. IP kamu(beserta titik nya sekali). kemudian pada desktop, buat satu file. TXT yang baru dengan cara klik butang kanan>New>Text Document.  contohnya, seperti dibawah :

Langkah 5:

Dalam fail TXT tersebut, salin bulat-bulat apa yang saya  berikan di bawah ini,  dan isikan ke dalam fail TXT . contohnya seperti dibawah nya :

c:\windows\system32\ping[jarak] IP kamu [jarak] -tLangkah 6:

Simpan(save) fail TXT tersebut deangan menamakan nya(rename) sebagai :
ping.bat , dan fail tersebut akan kelihatan seperti  dibawahnya. contoh seperti dibawah :


 
Langkah 7:

Fail ini diletakkan pada desktop untuk memudahkan kamu. Klik fail ping.bat tu(mengikut setting klik tetikus kamu). Akan keluar 1 command prompt. biarkan fail itu berfungsi sendiri selagi kamu masih online internet.Selesai! contohnya seperti di bawah :


 p/s : jika ketika sedang melayari internet terjadinya disconnect, atau baru hendak memulakan sesi internet yang baru, diminta untuk mengulanginya semula, bermula dari langkah 5.  untuk meng-akses fail untuk meng-edit dengan cepat, pada fail ping.bat tersebut, klik kanan. dan klik edit. akan keluar fail dalam bentuk TXT. edit pada bahagian IP sahaja. contoh  fail yang keluar, sama seperti pada contoh langkah 5. Contoh seperti dibawah :bagi pengguna internet yang diberikan IP tetap (fixed) tidak perlu melakukan langkah yang sama pada nota diatas ini. hanya klik terus pada ikon fail ping.bat 

 Teknik ini hanya untuk mempercepatkan 'response time' antara kamu dan server. tidak ada kaitan secara menyeluruh untuk melajukan internet kerana broadband malaysia masih menggunakan sistem 'data quota'. langganan internet yang melebihi quota sememangnya ISP akn melambatkan sedikti 'response time' dan menghadkan berapa banyak data transfer rate yang boleh diberi pada satu-satu masa. bagi pengguna satelit broadband, cara ini tidak berkesan. sila komen disini untuk keterangan lanjut.

18 comments

Post a Comment