Post

Jurnal Silam: Kod Percakapan Yang Digunakan Oleh Orang Amerika


La ni , datang  idea nak kongsi dengan korang kalau korang bakal berkunjung ke Amerika.  Penting juga.Sebab nanti, tak la terpinga2 masa dah sampai kat sana. Pengalaman ku sepanjang belajar kat amerika selama 3 tahun 5 bulan.


pengenalan ringkas :

kod2 ni diorang guna bagi pelbagai tujuan. Terutamanya nak 'alert' orang disekeliling pasal kehadiran seseorang yang mencurigakan.
Pasal ku pernah kena. Hanya nak beli selipar tandas je..



Professional code :


'Professional Code' ni yang paling banyak sekali. Juruteknik komputer biasa sebut, 'IDIOT' (id 10 T error), PICNIC (problem in chair, not in computer). Terkedu masa dia cakap "your problem is IDIOT. lepas tu baru dia bagitau tu term dalam bidang IT kalau kat amerika. LOL



Code 10 :


Kalau ada ancaman bom ke, penjenayah, culik dsb, staff2 dalam hospital akan sebut " CODE 10 " kuat2. Tapi kalau pergi kat kedai barangan dapur / pasaraya, lain pula. korang akan dengar " CODE 10 AUTHORIZATION ".  sebab nak dapatkan maklumat kad kredit dari syarikat kredit kad korang yang korang guna buat nak bayar barang tu daa..Cashier tu bukan tanya kat korang yer~


Doctor Brown :

Lebih kurang macam  kod CODE 10, tapi biasa dengar kat wad yang ditempatkan pesakit gila. Ni maksudnya, doktor, jururawat atau staff hospital berada dalam bahaya ( ada orang yang disyaki disekitar mereka ) kalau orang tersebut turut bersenjata, dengar la pulak diorang jerit " CODE SILVER ".

  
Time check :

Merujuk kepada bom / bahan yang merbahaya dalam kedai / pasaraya. bila dengar je pengumuman ni, cepat2 lari keluar kalau tak nak jadi mangsa. ha! pernah alami situasi ni on the spot. selamba badak je dak gila tu letak bom buatan sendiri atas meja cashier tu. ala..ada masuk berita dulu.sekitar tahun 2006. Autumn quarter masa tu kalau tak silap.


Bravo  :
kod pertama yang korang bakal dengar dari staff keselamatan kat airport kalau ada sesuatu yang mencurigakan.Tak perlu panik sangat. Diorang cuma nak memudahkan urusan kerja diorang je. nak cari beg yang hilang pun sebut perkataan ni.hampeh.


Walmart  :

yang ni, sama je macam professional code yang kat atas.berlambak gila term diorang. Walmart ni sebenarnya nama pasaraya kat amerika nun.. Contoh, " CODE 10 ". maksudnya, lantai licin. kalau korang buat dono je main lalu. jatuh, jangan salahkan orang yang bagitau tu.. pernah terkena =_=". kalau terdengar pengumuman " CODE RED " dalam walmart, cepat2 cari dan lari ke arah pintu keluar. Walmart terbakar~ paling biasa ku dengar," CODE C ". maksudnya, cashier yang sedang ngulau, cepat datang tolong. customer ramai. ekeke~ takde kaitan dengan kita pun~" CODE ADAM " ni paling acap kali korang dengar.gerenti. maksudnya, ada budak hilang.



TAMBAHAN  :

Kalau kat United Kingdom, boleh dengar sebutan " INSPECTOR SANDS " ataupun " Mr. SANDS ".Maksudnya ada kebakaran. Tau kod ni pun masa mula2 sampai kat Gt. abington. Mama Zharfan tau kot kod2 kat UK nun..



.senyum kambing : selalu sebut 'kot' bila orang tanya.  @_@"



12 comments

Post a Comment