Post

didikan para Nabi terhadap anak-anak

Sebahagian sejarah kehidupan para Nabi telah disebutkan di dalam al-Quran,menyatakan perihal penekanan aqidah yang diterapkan dalam pendidikan terhadap anak-anak2 seperti; Kisah Nabi Nuh a.s dalam surah Hud ayat 42 yang bermaksud :

"(mereka semua baik)" dan bahtera itu pun bergerak laju membawa mereka dalam ombak yang seperti gunung-ganang dan (sebelum itu) Nabi Nuh memanggil anaknya, yang sedang berada di tempat yang terpisah daripadanya : "wahai anak ku, naiklah bersama-sama kami, dan janganlah engkau tinggal dengan orang-orang yang kafir."

ayat ini jelas menunjukkan sikap bertanggungjawab seorang bapa yang tanpa jemu, berusaha menyelamatkan akidah anaknya daripada kufur kepada Allah. dalam surah al-Baqarah ayat 132 pula, Allah menceritakan wasiat Nabi Ibrahimm a.s dan Nabi Yaakub a.s kepada anak-anak mereka dengan firman-Nya bermaksud :

"Dan Nabi Ibrahim pun berwasiat dengan agama itu kepada anak-anaknya dan (demikian juga) Nabi Yaakub (berwasiat kepada anak-anaknya) katanya : "wahai anak-anak ku! sesungguhnya Allah telah memilih agama (Islam) ini menjadi ikutan kamu, maka janganlah kamu mati melainkan kamu dalam keadaan Islam". "

dalam surah Luqman  ayat 13, Allah menceritakan nasihat Luqman terhadap anaknya dengan Firman Allah SWT bermaksud :

"dan (ingatlah) ketika Luqman berkata kepada anaknya, semasa ia memberi nasihat kepadanya : " wahai anak kesayangan ku, janganlah engkau mempersekutukan Allah (dengan sesuatu yang lain), sesungguhnya perbuatan syirik itu adalah satu kezaliman yang besar. "

Rasulullah SAW sendiri pernah mengingatkan Ibnu Abbas dengan sabdanya :

"wahai anak, aku mengingatkan kamu beberapa perkara : 'jagalah(ketaatanmu kepada) Allah, nescaya dia menjaga kamu. jagalah (ketaatanmy kepada) Allah, nescaya kamu dapati Dia dihadapan kamu (syurga-Nya yang menanti).apabila kamu memohon, pohonlah kepada Allah dan apabila kamu minta pertolongan, mintalah kepada Allah... "
terjemahan dan ringkasan dari sumber beliau

6 comments

Post a Comment