Post

BEN ASHAARI ! MASIHKAH KAU INGAT ??

..
.

  1. Sila letak header BLOG BEN ASHAARI (
  2. Tajuk : BEN ASHAARI ! MASIHKAH KAU INGAT ?? dan linkkan ke entri ini ..
  3. Cerita yang En. Ben Ashaari nak tau :
    Al-kisah..
    saya mula berblogging seawal tahun 2003.Beberapa tika lepas tamat spm.masa tu, niat berblog, sekadar suka-suka.bukan macam sekarang.saat kali pertama bergelar 'noob blogger' masa tu, memang tak dinafikan seronok.rasa teruja sebab ada blog(kiranya masa  ni, blog ibarat website). seingat saya masa tu, widget-widget untuk blogspot bukan seperti sekarang.Agak susah nak mereka bentuk, menyusun isi pati blog untuk menjadi cantik, menarik dan bermanfaat.jadi, kesudahannya, blog saya itu tidak la menjadi seperti apa yang saya harapkan (pada saya masa tu,masih kurang lagi tutorial) servis-servis yang blogspot sediakan pada masa tu pun pada saya,terhad.rasa geram la juga.ya la..blogspot percuma..servis pun ala kadar je la..pada masa tu, ada satu blog je yang saya rujuk untuk menyusun segala isi blog.sebabnya, blog tu je satu-satunya blog jenis tutorial. Blog abg Hanif( dah lupa link blognya )

    Saat gembira sebagai seorang blogger, apabila blog kita dilihat dan dibaca oleh insan lain.. beruntungnya, beliau follow blog saya dan turut memberikan komen yang membina sahsiah diri; walaupun entri-entri saya bukanlah  menarik mana .seorang cikgu.Cikgu Maisarah namanya...mempunyai tiga orang cahaya mata.mengajar di johor ( kini beliau telah tiada.meninggal kerana penyakit barah pada tahun 2006 ) melalui beliau juga, follower-follower blog saya juga meningkat. di awal penubuhan blog itu,yang follow, rata-ratanya orang-orang yang lebih tua dari saya. umur 50 tahun keatas pun ada   0_0"   sebagai seorang cikgu, tak dinafikan yang saya banyak terhutang budi dari segi curahan ilmu yang tak putus-putus2 dari beliau dan rakan-rakan cikgu beliau  (sesungguhnya ilmu itu dari-Nya.ameen..) segala permasalahan dalam pelajaran yang masih ada kaitan dengan bidang saya, saya rujuk juga pada mereka.mana-mana yang sempat mereka bantu, mereka bantu.mana yang terlepas pandang, saya ikhtiarkan sendiri.
    Hari berganti berhari. kesibukan yang tidak menentu, ditambah dengan status saya pada masa itu sedang menyambung pelajaran,menyebabkan saya semakin kurang berblogging. Sampai la satu tahap..Dimana tanpa saya sangka,cikgu yang banyak memotivasikan diri saya dalam dunia maya ini, pergi dulu menghadap ilahi. Saya dapat tahu pun, beberapa jam selepas Allayarhamah meninggal..melalui panggilan telefon..Saat itu juga, berat hati..sayu hati saya bila membaca kembali komen2 dari Allayarhamah..Membaca isi-isi pati blog yang telah ditinggalkan buat kali terakhir.Dan genap seminggu selepas pemergian Allayarhamah,saya menarik diri dari dunia blog...ni adalah pautan asal blog saya.Namun kini ia telah digunakan oleh insan lain..

    pautan asal 2003

    ...

    Dan tak lupa juga kepada Allayarham...kerana kalian juga,saya adalah lebih baik dari hari ke hari..insya'Allah...

    dari saat itu juga, dua blog saya yang asal dan kini(blog ke-2 iaitu timeless-rt) menjadi sebahagian dari asam garam dunia maya yang saya telah/kini/akan saya tempuhi..


  4. Berikan satu nasihat buat blogger blogger baru ...
    Sebenarnya tak layak untuk memberi nasihat tentang ini,.tapi cuma satu saja yang boleh saya katakan..blogginglah dengan baik dan janganlah melanggar undang2 yang telah ditetapkan oleh pihak kerajaan..perkara-perkara yang menyentuh sensitiviti kaum, janganlah ditulis..kerana tak pasal-pasal kena Internal Security Act 1960 ( ISA).
  5. Sila berikan satu blog yang telah korang FOLLOW hari ini .. Paling terkini !! Tulis urlnya .. dan kenapa korang follow blog tu.. haaaa ..
    hari ini? terkini? blog... http://barlisuam-87.blogspot.com  sebab..blog ini telah menarik minat saya dari segi informasi yang beliau utarakan dalam blog tersebut.saya seorang yang suka membaca fakta-fakta :)

23 comments

Post a Comment