Post

'khazanah' Moscow State University..

Moscow State University atau, M. V. Lomonosov Moscow State University (dalam bahasa rusia : Моско́вский госуда́рственный университе́т и́мени М.В.Ломоно́сова, Moskóvskiy gosudárstvennyy universitét ímeni M. V. Lomonósova), sebelum ini dikenali sebagai  Lomonosov University atau MSU ( dalam bahasa rusia: университе́т Ломоно́сова, Universitét Lomonósova; Russian: МГУ, MGU) sebenarnya, terletak di bahagian selatan barat Moscow ini  menyimpan pelbagai jenis rahsia 'khazanah' (berkaitan dengan ketenteraan ) yang tidak diketahui secara langsung oleh sesiapa pun yang bukan dikalangan tentera berpangkat. Apa sahaja maklumat yang melibatkan ketenteraan akan disimpan rapi sebaik mungkin di sini.. Namun, oleh kerana pihak tentera telah menjumpai lokasi yang baru, yang lama ditinggalkan...meninggalkan seribu tanda tanya..apa, mengapa, mengapa, bagaimana, bila..

            salah satu laluan utama ke Metro 2 ( lokasi tentera rusia menjalankan pelbagai ujian2, biologikal dsb..

- setiap laluan masuk ke setiap 'lokasi' ini sememangnya dijaga ketat. dengan salah satu 'pengawal' nya adalah anjing rottweiler yang saiznya 2-3 kali ganda rata-rata anjing jenis ini yang terdapat di Malaysia. kesemuanya dilepaskan begitu sahaja...bertujuan untuk mengusir 'pengunjung' yang tidak dikehendaki...seperti saya :D ( gurau je.huhu.. )

                                                              pintu B-H 2( mnogie )

seperti yang saya nyatakan, hanya segelintir pelajar sahaja yang berjaya meloloskan diri untuk sampai ke lokasi tersembunyi ini..namun ianya bermaksud semudah kita menyebut 1, 2 dan 3 untuk 'memecah masuk'...jika kita sentiasa perhatikan bila masa yang sesuai diperlukan..apa-apa pun, pengawal nya juga adalah manusia biasa.bukan robot :D
perhatikan gambar-gambar diatas.inilah sebahagian dari bukti-bukti yang menunjukkan berlakunya pencerobohan ( gambar pintu B-H 2 dijatuhkan oleh penceroboh sebelum ini.. bila membaca setiap satunya, rasa kelakar..demi tujuan apa mereka membuat 'onar', hanya Allah dan mereka yang melakukannya yang tahu..terdapat beberapa jenis bahan galian mineral yang boleh didapati disini seperti bijih besi, aluminum, kobalt, dsb.termasuk bahan radioaktif.. cuma thorium sahaja..kadarnya juga agak rendah. Agak musykil kenapa perlu ada bahan radioaktif. malah, ianya cuma diletakkan dalam sebuah balang kaca tanpa penutup-sungguh ganas bukan.bayangkan jika kadar keradioaktifannya tinngi .'banjir'..kebocoran  yang mungkin disengajakan ataupun tidak..namun, tiada pembiakan nyamuk berlaku disini.


Tahukan kamu, apakah yang berada disebalik penghujung kepada 2 laluan pada gambar diatas? saya tinggalkan ia sebagai 1 teka teki..dunia masih belum bersedia...mungkin..wallahu'alam..peralatan yang diatas ini, bukanlah peralatan sebarangan yang boleh di usik sesuka hati. jika suis kawalan utamanya dibuka kembali, kesannya akan berlaku kepada seluruh kawasan universiti. Monumen Peter the Great juga tidak akan terkecuali.adou...tujuan peralatan dalam ( dalam gambar diatas ) fasiliti ini dibangunkan, ada beberapa faktor..salah satunya sebagai 'decoy' jika pihak musuh berjaya memecah masuk salah satu fasiliti ini...dengan kata lain, 'kambus' mereka hidup-hidup.fasiliti pada gambar diatas juga, adalah salah satu... saya sendiri kurang pasti..namun ianya bersambung dengan discharge chamber room dan juga blow que hole..mungkin bilik discaj statik


   
kenapa ada mesin penaip? keran ini adalah salah satu bilik seliaan  kementerian pertahanan Rusia satu ketika dahulu ( tidak melibatkan semua )ada beberapa peralatan lain yang ditemui seperti tag dosimeter, topeng gas, dsb...


2 gambar diatas adalah merupakan salah satu pemandangan dalam salah satu makmal kimia dan proses yang hingga kini masih terdapat kesan-kesan lumpur kerana banjir..( boleh rujuk gambar-gambar diatas ) ada mesin larik..dalam makmal kimia...? balang-balang gas ( bukan tong gas ya ) yang masih bertekanan tinggi didapati pada balang-balang acetylene dan helium; dan tidak pada oksigen.

salah satu dari mesin-mesin dalam makmal kejuruteraan Rusia di mana jurutera dan ahli fizik mereka bekerja siang dan malam bagi membolehkan mereka lebih maju daripada pihak musuh. Di dalamnya terdapat cebisan aseton yang masih dalam bentuk pepejal...saya sendiri kurang pasti apakan ujian yang mereka cuba lakukan ke atas aseton..dengan radas-radas dan mesin sedia ada didalam bilik ini...terdapat 1 dokumen lama..namun tidak dapat dikenal pasti jenis bahasa pengantara yang digunakan..mungkin sinhalese..
 kamu ingin tahu apakah kegunaan mesin diatas?mungkin ya dan mungkin tidak.. mungkin seorang ahli fizik sains nuklear berminat dengannya..dan disini,cuma, saya boleh nyatakan disini, ianya adalah untuk kegunaan sains nuklear. Terdapat mesin yang rekaannya diambil sempena dari rekaan Nikola Tesla..perhatikan mesin yang berada disebelah kanan dengan beberapa coil diatasnya.. :)  namun ianya tidak boleh digunakan lagi..alatan, mesin yang sudah tidak boleh digunakan lagi dalam sebuah stor. kitar semula.fikir dulu sebelum buang.


sekian..

11 comments

Post a Comment